onsdag 29 september 2010

Brev till en bokhandel

En av mina favoritfunktioner på min favoritnäthandel Adlibris är deras "Kunder som har köpt denna bok har även köpt:" Amazon har en ännu bättre, du klickar hela tiden på nya rekommenadtioner, till slut vet du inte var du började men du har 10 böcker i kundvagnen. Adlibris är inte riktigt så bra men den lockar med nya böcker i samma genre. Problemet är ju såklart att du inte vet om du kommer att gilla den första boken du köpte, det kan ju gå så illa att du sitter med 10 skitböcker.

När Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap köptes hem stod det i högermarginalen att andra kunder även hade köpt Brev till en bokhandel: 84 Charing Cross Road och jag var ganska snabb med att klicka hem den med. Den utspelar sig under 20 år efter kriget och är precis som Guernseys... skriven i brevformat. Den här gången rör det sig om äkta brev, mellan författarinnan Helene Hanff i New York och ett antikvariat i London, specialiserade på böcker som inte längre ges ut. Vänskap utvecklas mellan Helene och de anställda, framför allt med bokhandlaren Frank Doel. De skriver många gånger om att hon ska komma till England, men det är hela tiden något som kommer i vägen. Efter ca 20 år dör Frank och de får aldrig träffas.

Helene Hanffs dagboksanteckningar återfinns även i denna upplaga, i form av romanen Hertiginnan av Bloomsbury som handlar om när Helene äntligen får åka till London och träffa Franks änka.

Det är en mysig, puttrig bok, varm och humoristisk. Det är ingen kärleksroman, det är en bok om vänskap och kärlek till böcker och det är aldrig fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar