onsdag 4 januari 2012

De vassa tändernas skog

På Edits bokkollo i höstas skulle vi både ge och få personliga boktips. Jag fick en hel drös av fina tips av mina fellow Edits, bland annat De vassa tändernas skog av Carrie Ryan. Det var Beatrice som tipsade och återigen gjorde hon ett bra jobb.

Mitt i de vassa tändernas skog ligger en liten by, omringad av höga stängsel och med ständigt patrullerande vakter. I skogen finns de oheliga, föredetta familjemedlemmar som drabbats av smittan, infekterade av andra oheliga och bybornas liv kretsar kring att hålla de oheliga ute. I byn bor Mary, vars båda föräldrar finns i skogen. Samtidigt som hon sörjer sina föräldrar måste hon försöka hitta en make, då byns överlevnad hänger på att ungdomarna fortplantar sig. En dag går larmet om att de oheliga har brutit sig genom stängslet och Mary flyr genom skogen med en vag känsla om att det finns något större och bättre på andra sidan.
Det är en amish-känsla över bylivet. Man följer systerskapets regler, styrda av en gud som genomsyrar hela samhället. Samtidigt får man hintar om att det är modern tid, det finns rykten om städer med höga byggnader i andra delar av landet. Jag gillar hela konceptet: isolering, zombies, undergång och en gnutta kärlek på det. Finfina grejer.

1 kommentar: