fredag 9 november 2012

The Daylight Gate

Vill ni läsa en ruskig och säkert riktig skildring av en av häxjakterna i 1600-talets England ska ni läsa The daylight gate av Jeanette Winterson. Inspirerad av verkliga händelser och verkliga personer har hon skrivit en obehaglig men gripande berättelse om hur en grupp kvinnor jagades och åtalades (och torterades) efter anklagelser om trolldom och häxkraft.

Det är på inget sätt en förskönande skildring. Jag blir flera gånger illamående av de ingående beskrivningarna av kvinnornas behandlig i både fängelsehålan och i samhället.

Huvudperson är Alice Nutter, en änka av obestämd ålder, med en ansenlig förmögenhet. Bara det väcker häxförföljarnas största misstanke. Hon blir mer eller mindre motvilligt indragen i förföljelsen av en grupp anklagade kvinnor, som inte har behandlats väl av samhället, för att uttrycka det fint.

Det är en kort men gripande bok. Jag rekommenderar att sträckläsa den (dock inte i pendeltrafiken, det behövs lugn och ro för att verkligen ta till sig alla fasligheter) och förfasas över hur jäkla illa mänslikgheten har betett sig för bara några hundra år sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar