fredag 19 augusti 2011

Myrddin

Semestern avslutades med en riktig äventyrsbok, riktad till pojkar i åren 11-13, antagligen. Myrddin är skriven av en manusförfattare, Claes Reimerthi, och det märks väldigt tydligt i hela boken.

Myrddin är det keltiska namnet på Merlin, ni vet den stollige trollkarlen i Svärdet i stenen, Walt Disneys tolkning av Artur-sagan. Förövrigt en mycket bra film. Nåja, som vanligt har Disney gullat till berättelsen, den riktiga Merlin var rätt läskig. Hans pappa var demon och hans mamma jordekvinna, vilket gjorde honom odödlig. Samtidigt som Artur och kelterna stred mot saxarna pyrde Merlin i bakgrunden som rådgivare, siare och trolldrycksutskänkare.

Myrddin utspelar sig på den engelska landsbyggden under augusti-september 1940. Den unge Artur (!) blir bortskickad från London, som så många andra barn, precis före Blitzen, Luftwaffes bombanfall mot Storbritannien. Han åker till sin morbror som jobbar som vaktmästare på en internatskola i Ravenscar. I samma by stoltserar ett högt, mystiskt torn, där Merlin sägs vara begraven. Det dröjer inte länge förrän det sker kusliga händelser, med Artur och hans nyfunne vän Ben  som huvudpersoner.

Som pojkbok är den klart läsvärd. Tyvärr kommer jag inte att rekommendera den, då den inte innehar någon som helst kvinnlig roll, förutom en arg husfru på internatskolan och Arturs väna modern. Tråkigt på en spännande och lärorik bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar