onsdag 4 augusti 2010

Mormor

Idag skulle min mormor fyllt 99 år. Det hade varit coolt. Mormor dog några dagar efter sin 96 års dag, vilket väl inte är en dålig ålder det heller.

Min mormor var underbar. Hon var en hejare på handarbete, som tanter av hennes generation alltid är. Hon var socialist och humanist. Det sista åren av sitt långa liv såg mormor nästan ingenting och började även höra fasligt illa, kanske inte så konstigt med en 96-årig kropp. Jag tror att tappa synen var värst för mormor, för hon älskade att läsa. I en Mina vänner-bok som jag hade som liten har mormor skrivit att hennes favoritförfattare var Vilhelm Moberg. När hon inte kunde läsa mer, lånade mormor ljudböcker och lyssnade på radion. En gång berättade hon för mig att hon hade hört på radion om en man som hade genomgått ett könsbyte och nu ville heta Maria. Jag tänkte att jag inte orkar bråka med mormor om att det faktiskt fungerar så nu för tiden och att det inte är något konstigt med det. Då säger mormor upprört "Vet du vad det kostar att byta namn, 2000 kr!" Fina mormor.

En annan gång skulle jag och mamma ut och valla mormor i rullstolen (hon använde sig annars bara av rullator). Min mamma böjer sig ner för att hjälpa mormor med skorna och råkar väl visa lite hud på ryggen för att tröjan åker upp. Mormor är blixtsnabb och börjar peta på mammas bara hud och frågar "Ska du inte ha något där?" Hur hon nu såg det? Det tyckte jag var väldigt roligt eftersom mamma och säkert alla mammor nångång har dragit upp ens byxor eller ner tröjor när man har haft för små kläder. Det verkar vara en mammagrej, oavsett ålder.

När jag var liten och mormor kom på besök spelade vi UNO och sa att vi var bästisar. Jag saknar och tänker på mormor varje dag, min bästis.

Här är en fantastisk stor filt som mormor har virkat, ålder okänd. Filten består av 29x15 rutor, alltså 435 stycken! Gulp. Jag har fortfarande endast gjort 3 stycken till min filt. Ligger lite i lä kan man väl säga.

3 kommentarer:

  1. Wow så stor och fin filt hon gjort - undrar om man nånsin kommer att ha det tålamodet :) Coola mössor i föregående inlägg!

    SvaraRadera
  2. Vad fint skrivet om din mormor. Jag saknar också min mormor som var en riktig bondmora som kunde allt. Vet inte hur många gånger hon fick lära mig sticka (med fel hand dessutom eftersom jag är vänsterhänt) och ändå kan jag aldrig komma ihåg hur man gör. :)

    SvaraRadera
  3. Tårfyllt skrivet om din mormor och min fantastiska svärmor!

    SvaraRadera